Tialott

Tialotten är trisslottens lillebror. Precis som namnet antyder kostar den tio kronor, och vinsterna är lägre än för trisslotten. Å andra sidan ger den vinst på var tredje lott, att jämföra med trisslottens var femte. Högsta vinsten är 100,000 kronor, vilket kanske känns som lite lite jämfört med trisslottens miljonvinster. Å andra sidan gör det lägre priset och den högre vinstchansen att du får mer spel för pengarna. Och 100,000 kronor är faktiskt inte så dåligt. Girighet är som bekant en synd (liksom spel om penningar, men ska man nödvändigtvis synda behöver man inte ta i i överkant. En synd kan räcka.).

Liksom trisslotten finns tialotten med lite specialtillbehör, och i olika varianter. Möjligheten att vinna en viss summa pengar över ett antal år finns, dock som mest 10,000 kronor i månaden i tio år.  Det finns även möjlighet att vinna den så kallade stjärnvinsten. Om tre av de belopp du skrapat fram omges av en stjärna, så vinner du det totala beloppet av alla summor på lotten.

Svenska Spel erbjuder även ett antal varianter av tialotten som enbart kan spelas från deras hemsida. Exempelvis Tia 3 i rad, där målet är att få tre ringar eller kryss i rad, med en högsta möjliga vinst på 100,000 kronor. Allt efter tycke och smak.

I genomsnitt spelade Svenska folket på tialotter för 13 kronor år 2011. Inte så mycket jämfört med de 323 kronor vi spenderade på trisslotter kan tyckas; den sammanlagda försäljningen uppgick ”bara” till 125 miljoner kronor. Detta då att jämföra med de över tre miljarder vi spenderade på triss. Tialottens tid kanske snart är förbi, för fem år sedan spenderade vi närapå två och en halv gånger så mycket på den. Så, passa på och köp en medan den ännu finns kvar.