Trisslotter

Den första skraplotten som slog igenom i Sverige var trisslotten. Sedan den introducerats 1986 har den blivit en stor framgång. Trisslotten började sitt liv som en ganska standardiserad skraplott. Nio rutor, med en vinstsumma under varje. Skrapa fram tre likadana vinstsummor, och vips så har du vunnit. Efter hand har trisslotterna dock utvecklats, med extra spänningsmoment och vinstchanser.

Förutom möjligheten att vinna kontanta pengar lockar de även med möjligheten att vinna en månatlig summa under en period av x antal år, genom att skrapa fram tre klöversymboler. Dessutom finns möjligheten att vinna en större summa kontant, genom att skrapa fram tre TV-apparater. Båda dessa dragningar sker sedan direkt i TV. Klövervinsten kan variera från 10,000 till 50,000 kronor i månaden i mellan 10 och 25 år. Kontantvinsten sträcker sig från futtiga 50,000 kronor till hela fem miljoner. Förutom dessa finns även en ruta att skrapa på som ger möjlighet till fördubblad eller tiodubblad vinst (eller om du har otur enbart standardvinst).

I genomsnitt ger var femte trisslott en vinst, och av de pengar som vi lägger ner på lotterna återgår lite mindre än hälften till spelarna. Varje år lägger genomsnittssvensken ner över trehundra kronor på trisslotter, vilket innebär en ganska hyfsad vinst för Svenska Spel, men självklart också för en och annan lyckosam spelare. Trisslotter kostar bara 25 kronor, och de många vinstmöjligheterna är helt klart något som lockar. Förutom vanliga trisslotter finns även dubbeltriss, som helt enkelt består av två trisslotter, och kostar femtio kronor. Förutom att fungera som vanliga standardtrisslotter, finns där även vinstmöjlighet genom att få fram 3 belopp gemensamt på båda lotterna. Det vill säga, en ruta med 50,000 på vänster lott och 2 rutor med 50,000 på höger leder till vinst.

Lotterivinster är normalt skattefria i Sverige, vilket mången vinnare glatt sig åt. Men 2006 beslutades att de månatliga vinster som du kan vinna på en trisslott ska förmögenhetsbeskattas. De månatliga utbetalningar ses som en fordran vinnaren har på Svenska Spel. Skatten blir inte alltför hög, och är inte något som behöver betunga en vinnare så värst mycket. Men det kan vara bra att hålla i åtanke under deklarationen.

För den som är riktigt entusiastisk brukar Svenska Spel även erbjuda möjligheten att prenumerera på Trisslotter. För den som inte riktigt orkar gå till närmsta butik, eller helt enkelt inte vill missa sitt veckoliga triss-skrapande. Vem vet, det kanske var just den här veckan som du var förutbestämd att vinna? Och då vore det ju tråkigt om du glömt bort att köpa lotter…